Uw gedacht: de week van de vrijwilliger

WeekVanDeVrijwilliger_03

Van 28 februari tot 8 maart vierden we de Week van de Vrijwilliger in Vlaanderen. Die week kregen 20.000 vrijwilligers de postkaart met vergeet-me-nietjes, digitaal materiaal werd gedeeld en leuk gevonden. De pers publiceerde talloze vrijwilligersverhalen en 200 deelnemers genoten van een boeiende studiedag. Je kan nog steeds terecht op www.vrijwilligersweek.be voor een overzicht van de week 2015. Het is stilaan een traditie: we vragen heel graag jouw ongezouten mening over de Week. Vul in 5 minuutjes de online evaluatie in en maak  samen met ons de week nog beter!  Merci!

Vul de evaluatie van de week in

Samenlevingsdienst is geen vrijwilligerswerk

eenvakapart

Het Platform Jongeren voor de Samenleving lanceerde op de vooravond van de Week van de Vrijwilliger 2015 het idee om een Samenlevingsdienst wettelijk te verankeren. In de pers werd en wordt dit nog te vaak vertaald als ‘vrijwilligersdienst’ of ‘vrijwilligersjaar’. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw wenst dat het concept van de Samenlevingsdienst niet onder de noemer vrijwilligerswerk gecatalogeerd wordt, en heeft daar goede argumenten voor. Lees ons standpunt (PDF)

Ledenvoordelen in 2015

Schermafbeelding 2015-01-13 om 16.32.15

Ken jij het lidmaatschap bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk al? Als lid van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk weeg je mee op het vrijwilligerswerk. Je krijgt ondersteuning in je vrijwilligerswerk. In 2015 hebben we zelfs extra ledenvoordelen* voor jou in petto.

Nieuwe modeldocumenten: organisatienota

logoHandjegeel

Ben je op zoek naar een voorbeeld om zelf een sluitende organisatienota op te stellen? We bieden je met plezier onze vernieuwde modeldocumenten aan: om te downloaden en direct te gebruiken.

Kostenvergoedingen 2015

De ‘nieuwe kostenvergoedingen’ voor het vrijwilligerswerk 2015 zijn bekend. De bedragen blijven ongewijzigd, dus maximum 32,71 euro per dag met een maximum van 1308,38 euro per jaar.

European Volunteer Capital

European Volunteering Capital

In 2015 is Lissabon de nieuwe Europese Vrijwilligershoofdstad of European Volunteer Capital. Lissabon nam het op tegen Bazel en Napels, maar overtuigde de jury en werd uitgeroepen tot nieuwe hoofdstad voor het komende jaar. De stad neemt daarmee de fakkel over van Barcelona.

Boek: Vrijwilligers(werk)onder druk.

Schermafbeelding 2014-10-28 om 12.29.44

Tast de vermaatschappelijking van de zorg, de justitie en andere domeinen het vrijwilligerswerk aan?
Zullen we straks allemaal moeten vrijwilligen om nog recht te hebben op ons stuk van de welvaartstaart?

Vrijwilligerswerk moet vrijwillig blijven!

eenvakapart

Verplicht vrijwilligerswerk is naar onze mening een contradictio in terminis. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk stelde een duidelijke tekst op, die je hier kan downloaden:Standpunt vrijwilligerswerk2014

In september al, verscheen er over dit thema een interessant artikel in de Standaard:’Wie verplicht wordt, is geen vrijwilliger meer’, waarin directeur Eva Hambach één en ander over dit thema uit de doeken doet. Ook op deredactie.be legt zij haarfijn uit waarom het één het ander niet is: ‘Gemeenschapsdienst is geen vrijwilligerswerk’.

Betere toegang van vreemdelingen tot het vrijwilligerswerk

Schermafbeelding 2014-06-24 om 09.53.45

De langverwachte wet die de toegang tot vrijwilligerswerk voor vreemdelingen regelt, is in het Belgisch Staatsblad verschenen. Super aan deze regeling is dat er geen specifieke verantwoordelijkheid gelegd wordt bij organisaties om papiercontroles uit te voeren.